Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
== Barszcze [i inne zupy]<ref>Rozdział zawiera przepisy na zupy, poczynając od różnych przepisów na barszcz.</ref> ==
=== Barszcz mięsny zwyczajny ===
Bierze się mięsa wołowego z kościami, w których jest szpik, f. 8,<ref>Funtów osiemF. – skrót od „funtów”.</ref> kur starych dwie, wieprzowiny f. 3. Obmywa się to wszystko w wodzie, nalewa się i stawia na ogniu; powinno się gotować przez pół godziny, szumując czysto, później bierze się i odlewa ten smak, do tego mięsiwa przez czyste płótno, mięso się obczyszcza, wkłada się do rądla lub garnka i w proporcyi tego mięsa nalewa się barszczem burakowym, dodaje się bukiet z kopru i pietruszki zielonej, dodając buraków siekanych, pietruszki, grzybków suchych, selerów i cebuli; jak się to wszystko zagotuje, niech się na wolnym ogniu gotuje przez godzin trzy. Kiszka do barszczu robi się z mięsa wołowego albo piersi od kury; na pół godziny przed wydaniem zasypuje się drobną kaszką, dają się grzyby siekane i ta włoszczyzna; i mięso, pokrajawszy na części drobne, kładzie się do tego barszczu na samym wydaniu; uszka się do tego barszczu kładą, aby się ugotowały. Gdy się daje barszcz, dodawszy czerwonego buraka utartego i zagotowanego z trochą barszczu, przecedziwszy, dodaje się do barszczu, ażeby miał swoją barwę burakową; dodawszy kopru siekanego, soli i pieprzu, daje się do stołu.
=== Barszcz zabielany mięsny z jajami ===

Menu nawigacyjne