Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Dodane 65 bajtów, 22:01, 10 lip 2023
brak opisu edycji
| style="text-align: left"| [[File:AZE.png|26px|]]&nbsp;Azerbejdżan, <br>[[File:TUR.png|26px|]]&nbsp;Turcja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=we17NAZ93J8|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Çay (tea), a&nbsp;symbol of identity, hospitality and social interaction''}}
|-
| align=left | [[File:CHN.png|26px|]]&nbsp;Chiny || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Oe6kGFmFLnc|szer=200|poz=left|opis=''Traditional tea processing techniques and associated social practices in China''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/yald-chella-01877 Jalda]''' – uroczysta kolacja spożywana w&nbsp;krajach dawnej Persji w&nbsp;noc przesilenia zimowego, w&nbsp;której szczególną rolę odgrywają czerwone owoce (granaty, arbuzy, winogrona, [https://pl.wikipedia.org/wiki/Głożyna_pospolita głożyna])
| rowspan=2 | '''Kawa''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i&nbsp;[https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || align=left | [[File:TUR.png|26px|]]&nbsp;Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}}
|-
| align=left | style="text-align: left"| [[File:SAU.png|26px|]]&nbsp;Arabia Saudyjska, <br>[[File:QAT.png|26px|]]&nbsp;Katar, <br>[[File:OMN.png|26px|]]&nbsp;Oman, <br>[[File:UAE.png|26px|]]&nbsp;Zj. Emiraty Arab.|| 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=cf4u5UavkKQ|szer=200|poz=left|opis=''Arabic coffee, a&nbsp;symbol of generosity''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/ceremonial-keskek-tradition-00388 Keşkek]''''' – potrawa z&nbsp;kaszy pszennej lub jęczmiennej z&nbsp;gotowanym mięsem przyrządzana uroczyście przy dźwiękach muzyki na specjalne okazje || align=left | [[File:TUR.png|26px|]]&nbsp;Turcja || 2011 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UDwhfotWAfw|szer=200|poz=left|opis=''Ceremonial Keşkek tradition''}}
| rowspan=2 | '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/kimjang-making-and-sharing-kimchi-in-the-republic-of-korea-00881 Kimjang]''''' – koreańska sztuka wyrobu '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/tradition-of-kimchi-making-in-the-democratic-people-s-republic-of-korea-01063 kimchi]''''', czyli pikantnych kiszonek z&nbsp;warzyw i&nbsp;owoców morza || align=left | [[File:KOR.png|26px|]]&nbsp;Korea Południowa || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=RlBxerNfzzI|szer=200|poz=left|opis=''Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea''}}
|-
| align=left | [[File:PRK.png|26px|]]&nbsp;Korea Północna || 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=JPSVezN5mH4|szer=200|poz=left|opis=''Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/krakelingen-and-tonnekensbrand-end-of-winter-bread-and-fire-feast-at-geraardsbergen-00401 Krakelingen]''''' – okrągłe precelki, pod koniec karnawału rozrzucane ze wzgórza mieszkańcom flandryjskiego miasteczka Geraardsbergen przez członków władz miejskich, którzy wcześniej wypijają po pucharze wina razem z&nbsp;pływającą w&nbsp;nim żywą płotką<br>(zobacz też: [[Bajgle, precle, obwarzanki]]) || align=left | [[File:BEL.png|26px|]]&nbsp;Belgia || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=e3Jhys1urP0|szer=200|poz=left|opis=''Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen''}}
| rowspan=2 | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-spring-festive-rites-of-the-kazakh-horse-breeders-01402 Kumys]''' (po kazasku) lub '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-technique-of-making-airag-in-khokhuur-and-its-associated-customs-01172 ajrag]''' (po mongolsku) – napój alkoholowy z&nbsp;kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji || align=left | [[File:KAZ.png|26px|]]&nbsp;Kazachstan || 2018 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Kx_-XBQELIs|szer=200|poz=left|opis=''Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders''}}
|-
| align=left | [[File:MNG.png|26px|]]&nbsp;Mongolia || 2019 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=YlXHKyx7yzg|szer=200|poz=left|opis=''Traditional technique of making Airag in Khokhuur''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/knowledge-know-how-and-practices-pertaining-to-the-production-and-consumption-of-couscous-01602 Kuskus]''' – drobna kasza z&nbsp;pszenicy twardej wyrabiana w&nbsp;krajach Magrebu
| rowspan=2 | '''Pilaw''', zwany też '''[https://ich.unesco.org/en/RL/oshi-palav-a-traditional-meal-and-its-social-and-cultural-contexts-in-tajikistan-01191 palawem]''' (po tadżycku) lub '''[https://ich.unesco.org/en/RL/palov-culture-and-tradition-01166 palowem]''' (po uzbecku) – potrawa z&nbsp;ryżu, mięsa i&nbsp;warzyw przyrządzana w&nbsp;Azji zachodniej i&nbsp;środkowej || align=left | [[File:TJK.png|26px|]]&nbsp;Tadżykistan|| 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=5W3gBtGJz8A|szer=200|poz=left|opis=''Oshi Palav, a&nbsp;traditional meal in Tajikistan''}}
|-
| align=left | [[File:UZB.png|26px|]]&nbsp;Uzbekistan || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=t6H_3uvMNlE|szer=200|poz=left|opis=''Palov culture and tradition''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/beer-culture-in-belgium-01062 Piwo]''' belgijskie || align=left | [[File:BEL.png|26px|]]&nbsp;Belgia || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=HqbuBusP-tU|szer=200|poz=left|opis=''Beer culture in Belgium''}}

Menu nawigacyjne