Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Dodane 181 bajtów, 28 kwietnia
}} }}
Widać więc, że od początku musztarda istniała u&nbsp;nas w&nbsp;całej gamie odmian, pewnie nawet bogatszej niż dzisiejszy wybór: delikatesowa, francuska, rosyjska, sarepska, chrzanowa, miodowa. Co prawda, w&nbsp;''Compendium ferculorum'' Stanisława Czernieckiego, czyli <s>najstarszej </s><ref>Okazuje się, że jednak nie najstarszej. Zobacz: [[Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących]] (przypis dodany 28 kwietnia 2024&nbsp;r.)</ref> wydanej drukiem polskiej książce kucharskiej, pojawia się tylko jeden przepis na ów „niepospolity ''condiment''” (oprócz gorczycy wymaga wina, octu, gruszek, rodzynek i&nbsp;cukru)<ref>{{Cyt
| nazwisko = Czerniecki
| imię = Stanisław

Menu nawigacyjne