Otwórz menu główne

Zmiany

brak opisu edycji
Do wykonania tego przepisu użyłem śmietany 30%, którą jednak rozrzedziłem nieco mlekiem. Cukru dodałem już na etapie gotowania, żeby dobrze się rozpuścił. Na koniec posypałem ryż sproszkowanym cynamonem -- i gotowe! Smakowało przyjemnie -- jak ryż ze śmietaną, cukrem i cynamonem.
 
<gallery mode=packed>
File:Ryż w śmietanie 2.jpg
File:Ryż w śmietanie 3.jpg
File:Ryż w śmietanie 4.jpg
File:Ryż w śmietanie 6.jpg
</gallery>
<!---------------------------
|}
--------------------------->
 
== Obrazki ==
{{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=JSPmjqsUx-c|szer=300|poz=right|opis=Jarosław Dumanowski i Karol Okrasa prezentują ósmy tom serii ''Monumenta Poloniae Culinaria''.}}
 
<gallery>
File:Brat Wilhelm przy garach.jpg|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}}
File:Europa w 1550.jpg|Fragment mapy Europy (zorientowanej południem do góry) z 1550 r.{{small|{{legenda|#000aa9|Ziemie Korony św. Wacława: Czechy (''Bohemia''), Morawy (''Morauia'') i Śląsk (''Sleſia'')}}{{legenda|#d40311|Ziemie Korony Królestwa Polskiego (''Polonia''), w tym Mazowsze (''Maſouia''), Ruś (''Ruſſia'') i Podole (''Podolia'')}}}}
File:Ryż w śmietanie 2.jpg
File:Ryż w śmietanie 3.jpg
File:Ryż w śmietanie 4.jpg
File:Ryż w śmietanie 6.jpg
</gallery>
 
 
{{Przypisy}}