Otwórz menu główne

Zmiany

=== Barszcz królowej Jadwigi mięsny na osób 10 ===
Sposobem jak na najpierwszy, mięsa i kur jedna ilość, tylko się dodaje różnej włoszczyzny dużo, jak to: selerów, porów, cebuli, buraków, pietruszki, i daje się kilka funtów linów, ażeby był smak delikatniejszy, cielęciny kilka funtów, tylko wieprzowiny nie potrzeba, powinien się gotować 4 godziny, ażeby smak z tego mięsa wydobyć, i barszczem burakowym powinien się nalać i gotować; po upłynionym czasie odcedziwszy, barszcz wlewa się do czystego rądla, dodawszy buraków krajanych, sałaty na miękko wprzód<ref>W rękopisie: „przód”.</ref> odgotowanej, troszkę szpinaku, troszkę szczawiu drobno pokrajanego i zagotowawszy go wprzód na wodzie, i trochę liścia z buraków młodych ze środka powyrastanych, i to się powinno obgotować, a dawszy to wszystko do barszczu, na samem wydaniu zabiela się 10 żółtkami z jaj. Barwa buraka utartego powinna być dodana, ażeby miał kolor czerwony; dodawszy smaku, to jest soli, daje się na stół.
=== Barszcz szary z gęsi na osób 10 ===