Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa marchwiana na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, dwie kury stare, cielęciny parę funtów, ażeby był dobry rosół, obmywszy w czystej wodzie nastawia się w rądlu nalawszy wodą; odszumować należy, dodać różnej włoszczyzny, niechaj się to dobrze gotuje przez 4 godziny. Bierze się marchwi czerwonej, proporcyą zachowawszy, aby było dosyć na 10 osób, kraje się na drobne części, później się wrzuca na mocno gotowaną wodę, a to dlatego, aby surowiznę z niej wypędzić; niechaj się kilka minut '''[15]''' pogotuje, tedy odlewa się na sito lub pytel, wkłada się do rądla, nalewa się rosołem tłustym; jak się ugotuje, to marchew przeciera się przez gęste sito lub pytel; później bierze się kawałek masła młodego, do rądla czystego rozpuszcza się dodawszy do tego łyżkę stołową mąki i masła rozpuszczonego, niechaj się zasmarzy z tem masłem; później daje się ta przetarta marchew, wymieszuje się z tą mąką na godzinę przed dawaniem tej zupy, rozrabia się z tym rosołem, cośmy go rozrobili, a tę zupę stawia się na ogniu, miesza się; jak się zagotuje, niechaj się na wolnym ogniu gotuje; przed samym dawaniem tej zupy odbiera się tłustość dodawszy cukru i soli do smaku; daje się z ryżem, z wermiszelem lub grzankami.  Postna tym samym sposobem daje się, tylko rosół z ryb.
=== Zupa z selerów na osób 10 ===

Menu nawigacyjne